• Novinky

            • ZÁPIS DO MATERSKEJ ŠKOLY

            • Riaditeľka Materskej školy v zmysle zákona č. 245/2008 z.z. o výchove a vzdelaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a  po dohode so zriaďovateľom oznamuje, že :

              Zápis detí do Materskej školy na školský rok 2022 - 2023 sa uskutoční od 2.5.2022 do 20.5.2022.

              Žiadosti o prijatie do Materskej školy sa budú prijímať elektronickou formou, prostredníctvom elektronickej prihlášky. Elektronickú prihlášku nájdete na webovej stránke Materskej školy https://msniznyhrusov.edupage.org/.

              Žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie bude možné si vyzdvihnúť aj osobne v MŠ v čase prevádzky od 6:30 do 16:00 hod.

              Podmienky prijímania:

              • Žiadosť musí obsahovať lekárske potvrdenie o spôsobilosti dieťaťa navštevovať MŠ a údaj o povinnom očkovaní
              • Na predprimárne vzdelávanie sa prijímajú :
              • deti, pre ktoré je predprímarné vzdelávanie povinné(do 31.8.2022 dovŕšia piaty rok veku)
              • deti, ktoré do 31.8.2022 dovŕšia šiesty rok veku, ale nedosiahnu školskú spôsobilosť, takže pokračujú v plnení povinného predprimárného vzdelávania v MŠ
              • deti, ktoré dovŕšili 2 roky, v prípade ak to umožní kapacita a ovládajú základné sebaobslužné návyky Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole nemožno prijať dieťa mladšie ako dva roky

              Dôležité:
              Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

              Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

              • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
              • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo
              •  vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením.

              Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy.

              Dieťa, ktoré navštevuje materskú školu a do 31. augusta 2022 (vrátane) dosiahne päť rokov veku, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do materskej školy automaticky,od 1. septembra 2022 stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie.

              Ak zákonný zástupca dieťaťa, ktoré do 31. augusta 2023 nedovŕši šesť rokov veku, uvažuje o tom, že požiada základnú školu o to, aby bolo jeho dieťa od školského roku 2023/2024 výnimočne prijaté na plnenie povinnej školskej dochádzky, je potrebné, aby riaditeľa materskej školy, v ktorej je dané dieťa prijaté alebo do ktorej o prijatie zákonní zástupcovia žiadajú, požiadal o prijatie dieťaťa na povinné predprimárne vzdelávanie pred dovŕšením piateho roku veku, a je povinný k žiadosti predložiť:
              - súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a
              - súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast

               

               

               Riaditeľka Materskej školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od nového školského roku do 30. júna školského roka, ktorý predchádza školskému roku,v ktorom sa má predprimárne vzdelávanie dieťaťa začať (t. j. na školský rok 2022/2023 do 30. júna 2022).

               

              Tešíme sa na všetky deti, ktoré prídu do našej Materskej školy.

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ

               

            • VEVERIČKA VIERKA A LIŠIAK JAKUB

            • Každý deň čítame deťom rozprávky. Ale tento deň si naše deti staršej vekovej skupiny vypočuli rozprávku v  knižnici vo Vranove nad Topľou. Tichučko si posadali a pozorne počúvali rozprávku o Veveričke Vierke a lišiakovi Jakubovi . Okrem rozprávky deti spoznávali priestory knižnice, ale hlavne hračky, ktoré ich zaujali. Sladká odmena samozrejme nemohla chýbať. Prežili sme krásne slnečné rozprávkové dopoludnie.

            • HĽADANIE VEĽKONOČNÉHO ZAJAČIKA

            • Branno-turistická vychádzka.

              Jar je tu a s ňou prichádzajú krásne sviatky- Veľká noc. Počas týždňa pred Veľkou nocou sme sa v našej MŠ vybrali na branno turistickú vychádzku do blízkeho okolia MŠ, kde úlohou detí bolo nájsť schovaného čokoládového zajačika. Deti si veselo vykračovali v sprievode svojich pani učiteliek, prekonávali prekážky, plnili rôzne úlohy ale hlavne bolo, kto prvý nájde zajačika. Po splnení všetkých úloh deti čakala sladká odmena - čokoládové vajíčko. Branná vychádzka splnila svoj účel, je to radosť a pohyb detí v prírode.

              Výroba veľkonočného vajíčka.

              Blížia sa sviatky Veľkej noci, V našej MŠ sme sa rozhodli, že si vyrobíme veľkonočné vajíčka. Výsledok je super a tešíme sa, že naše maľované vajíčka zdobia centrum našej obce.

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ

            • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

            • Krížom krážom, hákom bákom, v škole som už predškolákom.

              O chvíľu jej podám rúčku, poďakujem na rozlúčku.

              Čaká ma už prvá trieda, veľká škola, biela krieda.

              Po lete vraj príde deň, keď zazvoní september.

              Zápis do 1. ročníka je dôležitý okamih v živote rodiča, ale hlavne dieťaťa. Aj deti z našej Materskej školy urobili prvý krok do ZŠ, keď sa spolu so svojimi rodičmi prišli zapísať do 1. ročníka. Deti a rodičov privítala pani riaditeľka ZŠ PaedDr. Iveta Ondiková, ktorá rodičov informovala o škole a zápise. Deti zo ZŠ sa predstavili kultúrnym programom. Šikovné boli aj deti z MŠ, ktoré zaspievali pesničky, zarecitovali básničky a porozprávali sa s pani učiteľkami, čo musia vedieť pred vstupom do ZŠ. Deti si domov odnášali balíček plný prekvapení a pamätný list. Verím, že naši budúci prváci sa už tešia do školy a budú robiť radosť nielen sebe, ale aj mame a pani učiteľke.

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ

            • JARNÉ UPRATOVANIE

            • Jar. Ročné obdobie, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku, kvitnú prvé jarné kvietky, prilietajú vtáčiky z teplých krajov a začína aj jarné upratovanie. Jarné upratovanie prišlo aj do našej Materskej školy na náš školský dvor. Deti hrabali,kopali, zametali, zberali suché konáre, pracovali ako usilovné včeličky, aby si skrášlilili školský dvor. Veľké ďakujem patrí nielen naším deťom, ale aj  zamestnanancom Obecného úradu, ktorí nám tiež pomohli k skrášľovaniu nášho školského dvora.

            • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

            • Oznamujeme rodičom detí, že prevádzka Materskej školy so súhlasom zriaďovateľa počas veľkonočných prázdnin od 14.4.2022 (štvrtok) - do 19.4.2022 (utorok) bude prerušená.

              Nástup detí do MŠ bude 20.4.2022 (streda).

               

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ