• Novinky

            • ZÁPIS DO MATERSKEJ ŠKOLY

            • Riaditeľka Materskej školy Nižný Hrušov v zmysle zákona č. 245/2008 z.z. o výchove a vzdelaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a  po dohode so zriaďovateľom oznamuje, že :

              ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ  ŠKOLY

              NA  ŠKOLSKÝ  ROK 2024- 2025

              SA USKUTOČNÍ OD 2.5.2024 do 20.5.2024

              Žiadosti o prijatie do Materskej školy sa budú prijímať elektronickou formou, prostredníctvom elektronickej prihlášky. Elektronickú prihlášku nájdete na webovej stránke Materskej školy https://msniznyhrusov.edupage.org/alebo žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie bude možné si vyzdvihnúť aj osobne v MŠ v čase prevádzky od 6:30 do 16:00 hod.

                        Na predprimárne vzdelávanie sa prijímajú:

              • Deti, pre ktoré je predprímarne vzdelávanie povinné, ktoré dovŕšia päť rokov veku do 31.8. príslušného kalendárneho roka, povinné predprimárne vzdelávanie trvá jeden školský rok
              • Deti, ktoré do 31.8.2024 dovŕšia šiesty rok veku, ale nedosiahnu školskú spôsobilosť, takže pokračujú v plnení povinného predprimárného vzdelávania v MŠ
              • Deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka.
              • Deti, ktoré dovŕšili 2 roky, v prípade ak to umožní kapacita a ovládajú základné sebaobslužné návyky.
              • Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole nemožno prijať dieťa mladšie ako dva roky
              • Žiadosť musí obsahovať lekárske potvrdenie o spôsobilosti dieťaťa navštevovať MŠ aj údaj o povinnom očkovaní

              Dôležité:
              Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

              Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

              • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
              • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo
              •  vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský    zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením)

              Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy.

              Dieťa, ktoré navštevuje materskú školu a do 31. augusta 2024 (vrátane) dosiahne päť rokov veku, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do materskej školy automaticky od 1. septembra 2024 stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie. Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku 31.8.2024 je predprimárne vzdelávanie povinné.

              Ak rodič požiada, aby bolo na povinné predprímarne vzdelávanie v MŠ prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31.8.2024, je povinný k žiadosti predložiť:

              • súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie
              • súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast

               Riaditeľka Materskej školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od 1. septembra 2024 najneskôr  do 30. júna 2024.

              Rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí na predprímarne vzdelávanie do MŠ doručuje riaditeľka obom zákonným zástupcom dieťaťa osobitne, bez ohľadu nato, či zákonní zástupcovia dieťaťa majú rovnakú alebo rôznu doručovaciu adresu, pretože obidvaja zákonní zástupcovia dieťaťa sú riadnymi účastníkmi konania.

               

              Tešíme sa na všetky deti, ktoré prídu do našej Materskej školy.

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ

            • Rozprávka-Kráľovstvo varešiek

            • Dnes dopoludnia do našej MŠ opäť zavítali naši kamaráti z MŠ z Moravan , aby sme si spolu pozreli rozprávku z divadla Babadla z Prešova " Kráľovstvo varešiek". Rozprávka bola nielen pekná ale aj pre deti veľmi  poučná- ako si hľadať kamaráta. Už teraz sa tešíme na ďalšie predstavenia.

            • SLÁVNOSTNÝ ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA

            • Milé pani učiteľky prišli sme sa zapísať a 1.septembra prídeme k Vám zas.

              Ešte sme len deti malé, čítať písať, nevieme, keď prídeme do školy všetko sa naučíme.

              Jedným z významných období v živote každého dieťaťa je jeho vstup do základnej školy. Skončí sa obdobie  hier a začne  obdobie školských povinností. Aj naši budúci prváci absolvovali zápis do 1. ročníka. Ďakujeme za milé privítanie pani riaditeľke ZŠ a deťom za krásny kultúrny program. Naším budúcim prvákom prajeme, aby sa Vaše túžby splnili, aby ste sa v škole cítili dobre, aby ste  zažili  kopec radosti,  spokojnosti z dobrej vykonanej  práce. Želáme vám veľa úspechov, dobré a milé pani učiteľky ale aj veľa skvelých kamarátov. 

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ