• Novinky

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ

            • DETI sú:

              Čisté aj keď sú od blata,

              zlaté, ak keď nie sú zo zlata,

              dobré, aj keď je s nimi fuška,

              krásne, aj keď im odstávajú ušká,

              úprimné, aj keď klamú,

              zábavné, aj keď rozzúria mamu,

              krehké, aj s jazvou na brade,

              najvzácnejšie, aj keď sú všade.

              Vidieť radosť v detských očiach je jeden z najkrajších darov. Deň detí v našej MŠ bol pre deti plný prekvapení, na školskom dvore. Čakal ich tam perfektný drevený kolotoč, sokoliar Filip so svojím vystúpením a naši známi HOKI - POKI s krásnou poučnou rozprávkou Cesta za dúhou. Verím, že nielen tento deň, ale aj po iné dni budú  naše deti a deti  na celom svete šťastné,zdravé a milované. Veľké ĎAKUJEME patrí všetkým, ktorí ste prispeli finančne alebo materiálne, lebo vďaka Vám deti prežili krásny DEŇ DETÍ.

              Ďakujeme

            • ĽUDOVÝ DEŇ V MATERSKEJ ŠKOLE

            • Ľudová kultúra, ľudové zvyky, tradície, kroje, piesne, tance, hudba, remeslá. Zachovanie dedičstva našich predkov. Aj v našej MŠ sme prežili krásne ľudové dopoludnie, kde sme chceli priblížiť deťom kultúru našich predkov. Už od rána deti prichádzali v krásnych ľudových krojoch,  kde sme ich vítali chlebom a soľou. Čakala ich krásna výstava ľudového umenia našich starých rodičov a krásna výstava ručných prác šikovných rúk tety Anny Bakajsovej, od ktorej deti dostali aj krásne srdiečko pre mamku. Pani učiteľky s deťmi realizovali rôzne aktivity zamerané na ľudové tradície a do skoku nám prišli zaspievať a spolu s deťmi si zatancovať teta Anička a Jarka z folklórnej ženskej skupiny Potoky z Nižného Hrabovca. Bol to deň, plný nezabudnuteľných zážitkov, pretože folklór a ľudové tradície sú a budú súčasťou nášho života a života naších detí.

            • PREDPLAVECKÝ VÝCVIK

            • Od 2.5.2023 do 19.5.2023 deti staršej vekovej skupiny absolvovali predplavecký výcvik na MŠ Okulka vo Vranove nad Topľou. Deti výcvik absolvovali formou skupinovej výuky. Cieľom výcviku bolo u detí získať kladný vzťah k vode, nebáť sa vody, veselo v nej šantiť, prekonávať strach z ponorenia, dýchať vo vode, ponárať a získať základné plavecké pohyby s nadľahčovacími pomôckami aj bez pomôcok a to všetko im pomáhala zvládnuť pani učiteľka v bazéne Gabika.  Na záver nechýbala ani sladká odmena a  " mokré" vysvedčenie, ktoré si deti určite zaslúžili. Verím, že deti z predplaveckého výcviku si domov odnášali veľa krásných zážitkov.

            • Kultúrny program pre naše mamičky

            • MAMA

              Mama je anjel, ktorý žije na zemi.

                               Mama to je krásna dáma, ktorá život dala mi.

                              Ďakujem Ti za úsmev, ktorý mi denne dávaš

              Ďakujem Ti,že si vždy pri mne

              a ľúbiť ma neprestávaš.

              MAMA - slovo krátke, slovo, ktoré znamená láska, ktorá je trpezlivá, chápavá, milá, obetavá.

              Deň matiek je príležitosť, ktorou chceme poďakovať našim mamám, za lásku, opateru, za starostlivosť, obetu, trpezlivosť. Aj deti MŠ a ZŠ poďakovali svojím mamkám krásnym kultúrnym programom. Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tejto akcie hlavne deťom. Ďakujeme za krásne a povzbudivé slová pána starostu Jana Fenčáka.

            • PRIANIE NA DEŇ MATIEK

            • MAMIČKE

              Pre mamičku moju milú, ktorú rád ja mám,

              krásny kvietok namaľujem k sviatku jej ho dám.

              Na Deň matiek darujem jej, jednu krásnu kytičku,

              mamička hneď bude mať, jeden úsmev na líčku.

               

              Ďakujeme Kvety a záhrada Vladislav Bakajsa

            • Zápis detí do MŠ Nižný Hrušov

            • Riaditeľka Materskej školy v zmysle zákona č. 245/2008 z.z. o výchove a vzdelaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a  po dohode so zriaďovateľom oznamuje, že :

              Zápis detí do Materskej školy na školský rok 2023- 2024 sa uskutoční od 2.5.2023 do 19.5.2023.

              Podľa § 144a školského zákona v znení účinnom od 1.januára 2022 sa Žiadosti o prijatie do Materskej školy sa budú prijímať elektronickou formou, prostredníctvom elektronickej prihlášky.

              Elektronickú prihlášku nájdete na webovej stránke Materskej školy https://msniznyhrusov.edupage.org/.

              Žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie bude možné si vyzdvihnúť aj osobne v MŠ v čase prevádzky od 6:30 do 16:00 hod.

              Podmienky prijímania:

              • Žiadosť musí obsahovať lekárske potvrdenie o spôsobilosti dieťaťa navštevovať MŠ aj údaj o povinnom očkovaní
              • Na predprimárne vzdelávanie sa prijímajú :
              • Deti, pre ktoré je predprímarné vzdelávanie povinné(do 31.8.2023) dovŕšia piaty rok veku)
              • Deti, ktoré do 31.8.2022 dovŕšia šiesty rok veku, ale nedosiahnu školskú spôsobilosť, takže pokračujú v plnení povinného predprimárného vzdelávania v MŠ
              • Deti, ktoré dovŕšili 2 roky, v prípade ak to umožní kapacita a ovládajú základné sebaobslužné návyky.
              • Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole nemožno prijať dieťa mladšie ako dva roky

              Dôležité:
              Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

              Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

              • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
              • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo
              •  vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský    zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením)

              Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy.

              Dieťa, ktoré navštevuje materskú školu a do 31. augusta 2023 (vrátane) dosiahne päť rokov veku, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do materskej školy automaticky od 1. septembra 2023 stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie.

              Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku 31.8.2023 je predprimárne vzdelávanie povinné.

              Ak rodič požiada, aby bolo na povinné predprímarné vzdelávanie v MŠ prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31.8.2023, je povinný k žiadosti predložiť:

              • súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie
              • súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast

               Povinné predprímarné vzdelávanie v MŠ trvá jeden školský rok. 

              Riaditeľka Materskej školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od 1. septembra 2023 najneskôr  do 30. júna 2023.Rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí na predprímarne vzdelávanie do MŠ doručuje obom zákonným zástupcom dieťaťa osobitne, bez ohľadu nato, či zákonní zástupcovia dieťaťa majú rovnakú alebo rôznu doručovaciu adresu, pretože obidvaja zákonní zástupcovia dieťaťa sú riadnymi účastníkmi konania.

               

              Tešíme sa na všetky deti, ktoré prídu do našej Materskej školy.

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ

               

            • ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA

            • Milé pani učiteľky, prišli sme sa zapísať a 1.septembra prídeme k Vám zas ......

              Týmito slovami prišli naši predškoláci  na slávnostný Zápis do 1. ročníka v sprievode svojich rodičov. Hneď v úvode ich privítala pani riaditeľka ZŠ, kultúrným programom sa prestavili nielen deti z MŠ ale aj kamaráti z 1.ročníka. Naši predškoláci absolvovali krátky test, ktorý zvládli na výbornú. Domov si za odmenu odnášali malý darček a pamätný list. Verím, že sa naším budúcim prvákom bude v škole páčiť.

              Milí naši rodičia chystajte nás do školy,

              budeme sa dobre učiť aj písať si úlohy.

            • MÁM BÁSNIČKU NA JAZÝČKU.......

            • V rámci spolupráce Materských škôl, sme boli pozvaní zúčastniť sa kultúrnej aktivity" Mám básničku na jazýčku" do MŠ v  Nižnom Hrabovci. Tejto aktivity sa zúčastnili štyri dievčatá zo staršej vekovej skupiny(Hanka, Eliška, Dianka, Sonička). Nielen naše dievčatá, ale všetky deti sa prezentovali krásnymi veršovanými rozprávkami a básňami. Chcem sa poďakovať aj rodičom, s ktorými sme spoločne deti pripravovali. Deti boli odmenené diplomom a sladkým balíčkom. Bolo to krásne dopoludnie a verím že nie posledné. Ďakujem za spoluprácu pani riaditeľke Jane Harmančinovej z Nižného Hrabovca a pani riaditeľke Gabike Novotnej z Kladzian.

            • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

            • Milí rodičia, dňoch od 6.4.2023 do 11.4.2023 počas veľkonočných prázdnin  bude prevádzka Materskej školy Nižný Hrušov prerušená z prevádzkových dôvodov na základe rozhodnutia zriaďovateľa. Nástup detí do Materskej školy bude 12.4.2023(streda).   

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ                 

            • Návšteva okresnej knižnice vo Vranove nad Topľou

            • Dnešné dopoludnie deti staršej vekovej skupiny strávili vo Vranove nad Topľou v okresnej knižnici na oddelení špeciálnych služieb. Čakalo nás milé privítanie a ešte krajšie vysvetlenie, čo na takom oddelení sa nachádza. Požičiavajú sa tam noviny, časopisy, chodia tam nevidiaci a mnoho iných zaujímavých vecí. Deti sa stretli s 3D tlačiarňou, 3D perom, ktoré si aj vyskúšali. Z 3D tlačiarne dostali deti na pamiatku vytlačené srdiečka. Byť vo Vranove a nezájsť do cukrárne, tak to musí byť. Hoci počasie nám neprialo, ale nám bolo super. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu.

            • Návšteva Obecnej knižnice

            • Marec - mesiac knihy. Počas mesiaca marec realizujeme rôzne aktivity, aby sme u deti vzbudili záujem o knihu a detskú literatúru. Jednou z aktivít bola aj návšteva našej obecnej knižnice. Deti pozorne počúvali Ing. Slávku Boguskú, ktorá im porozprávala o činnosti knižnice a Hedviga Hromuláková, deťom prečítala krásny rozpávkový príbeh. Vieme, že v knižnici sa aj knihy vypožičiavajú. Každý si našiel tú svoju knižku. Verím, že sa deťom návšteva páčila, a knižnicu budú so svojími rodičmi navštevovať častejšie.

            • EKO DIVADIELKO - MALÝ PRINC

            • Planétu pohltil odpad. Na pomoc prichádza Tomík a jeho Show deťom s EKO divadielkom. Malý princ previedol naše deti po planétach a vysvetlil im, čo je to RECYKLÁCIA, ako funguje a prečo je pre nás dôležitá. Na záver si deti spolu Eko - raperom Tomíkom zaspievali pesničky.

            • NAŠI PREDŠKOLÁCI V ZÁKLADNEJ ŠKOLE

            • Ahoj škôlka, škola volá......

              Dnes naši predškoláci navštívili ZŠ, aby spoznali priestory školy a vyučovanie na hodine slovenského jazyka a matematiky. Spolu s pani učiteľkou Mgr. Alenou Halkovičovou sa preniesli do sveta slovenských rozprávok. Verím, že si deti odniesli veľa zážitkov a  aj veľkú chuť od septembra do učenia. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            •                                                                         Vážení rodičia.


              Srdečne Vás pozývame na Rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 16.3.2023 o 16:00 hod. v priestoroch MŠ.

              Program:
              1.Privítanie
              2.Prezentácia ZŠ - pani riaditeľka ZŠ PaedDr. Iveta Ondiková
              3.Školská zrelosť dieťaťa pred vstupom do ZŠ - Mgr. Valisková z CPPPaP Vranov nad Topľou
              4.Správa o výchovno vzdelávacej činnosti za prvý polrok 2022/2023
              5. Diskusia - Rôzne
              6. Záver 

               

              Lenka Vaňová

              Riaditeľka MŠ

            • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

            • Riaditeľka MŠ oznamuje rodičom, že na základe rozhodnutia RÚVZ vo Vranove nad Topľou a v zmysle Metodického usmernenia č. 15/2015- R a zriaďovateľa, sa prerušuje prevádzka MŠ a vyhlasujú sa chrípkové prázdniny z dôvodu vysokého nárastu počtu chorých detí.


              Prevádzka sa prerušuje od 28.2.2023 do 10.3.2023.
              Nástup detí do MŠ bude po jarných prázdninách 13.3.2023.


              Lenka Vaňová
              Riaditeľka MŠ 

            • OCENÁRIUM

            • Dnes našu MŠ navštívilo OCENÁRIUM. Rozprávkovou formou sme deťom priblížili živočíchy, ktoré žijú v oceáne.